Bölüm bilgi paketi

Genel bilgi

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans programının amacı; hareket ve fonksiyon bozukluklarını  belirlemek,önlemek, tedavi etmek ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini arttırmak için gerekli fizyoterapi ve rehabilitasyon bilgi, beceri ve yeterlilikleri ile donanmış; toplum yararını gözeten; araştırıcı, sorgulayıcı, yaşam boyu öğrenme ve kanıta dayalı uygulama becerisine sahip mezunlar yetiştirmektir.

Fizyoterapistler hareket bozukluğuna yol açan bütün yaralanmalar, hastalıklar durumunda, yaşlılıkta,  ağrı ve fonksiyon bozukluğuna yol açan bütün durumlarda uzman hekimin tanısı sonrası fizyoterapi değerlendirmelerini yaparak, fizyoterapi ve rehabilitasyona özgü tedavi yaklaşımlarını planlayıp, uygular. Fizyoterapistler toplum sağlığının korunması alanında da kendi bilim dallarına özgü değerlendirme ve tedavi yaklaşımlarını göz önünde bulundurarak katkı verirler. Bölümün eğitim programı 4 yıldır.

 

Kazanılan Derece

Öğrencilerimiz, 4 yıllık lisans eğitimlerini başarı ile tamamladıktan sonra "Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans Diploması" ile "Fizyoterapist" ünvanı almaya hak kazanırlar.

 

Öğrenci Kabul ve Kayıt Koşulları

Adaylar YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavları) sınavlarından gerekli puanı almalıdırlar.

Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü`ne giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak veya yatay geçiş için Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisans Yönetmeliğinde belirtilen koşulları yerine getirmek gerekir.

Üst Derece Programlara Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler yurt içi ve yurt dışı lisansüstü programlarda gereken koşulları sağladıkları takdirde öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Program Yeterlilikleri (Kazanımları)

  1. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanı ile ilgili kavram ve terminolojiyi öğrenir ve alan ile ilgili çalışma, araştırma ve uygulamalarda bunları yerinde kullanabilir.
  2. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanı ile ilgili kuramsal ve uygulamalı kavram ve prensipleri kullanarak, fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları için gereken değerlendirme, tanımlama ve planlamayı yapar.
  3. Toplum sağlığını koruma davranışına yönelik girişimlerde bulunur; toplumun fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlarına uygun sağlık politikalarının üretilmesine katkıda bulunur.

  4.  Fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerini etkin ve yeterli biçimde organize eder, kalite ve organizasyon fonksiyonunun devamlılığı ve gelişimi için gerekli iş süreçlerini yönetir; sorunlara karşı bilgi ve kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.

  5. Sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak mesleki ve akademik çalışmaları bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile etkin iletişim ve işbirliği içinde ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluk üstlenir.

  6. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında kaliteli hizmet ve araştırma için kayıt tutar ve rapor hazırlar; araştırma ve proje uygulamalarının tüm aşamalarına katılır.

  7. Kişisel gelişim, bilgi okur yazarlığı ve yaşam boyu öğrenmeyi benimser; kalite geliştirme, alanla ilgili eğitim ve tanıtım programlarına katkı verir, profesyonel davranışını uluslararası düzeyde de sergiler.

 

Ölçme ve Değerlendirme

Çankırı Karatekin Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen hususlar geçerli olacaktır.  Bu bölümde ara sınav, quiz, ödev, proje, rapor, yarıyıl/yıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, uygulama sınavı vb. çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, 8 dönem süresince asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel akademik başarı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

İstihdam Olanakları

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü mezunları  ulusal ve uluslararası yataklı tedavi merkezlerindeki (üniversite, devlet vb...), ortopedi ve travmatoloji, nöroloji / pediatrik nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, beyin ve sinir cerrahisi, genel cerrahi, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs hastalıkları / göğüs cerrahisi, çocuk hastalıkları, üroloji, onkoloji, kadın doğum, kulak-burun-boğaz, tüm yoğun bakım servisleri, plastik cerrahi servisleri, yanık üniteleri, romatoloji bilim dallarına ait servislerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, protez-ortez üretim ve rehabilitasyon merkezlerinde, birinci basamak sağlık hizmetleri veren kuruluşlarda, endüstri alanlarında, okullarda, spor kulüplerinde, huzur evlerinde, mesleki rehabilitasyon merkezlerinde, kaplıca merkezlerinde, dal merkezlerinde, evde bakım merkezlerinde özel veya kamu görevi yapabilirler. Üniversitelerde araştırma görevlisi olarak meslek yaşamlarına devam edebilirler ve  gerekli koşulları sağladıkları takdirde öğretim üyesi olabilirler.