Tanıtım

Genel Bilgi

Fizyoterapistler hareket bozukluğuna yol açan bütün yaralanmalar, hastalıklar durumunda, yaşlılıkta, ağrı ve fonksiyon bozukluğuna yol açan bütün durumlarda uzman hekimin tanısı sonrası fizyoterapi değerlendirmelerini yaparak, fizyoterapi ve rehabilitasyona özgü tedavi yaklaşımlarını planlayıp, uygular. Fizyoterapistler toplum sağlığının korunması alanında da kendi bilim dallarına özgü değerlendirme ve tedavi yaklaşımlarını göz önünde bulundurarak katkı verirler. Bölümümüz 4 yıl olup eğitim dili Türkçe´dir.

Fizyoterapistler ulusal ve uluslararası yataklı tedavi merkezlerindeki (üniversite, devlet vb...), ortopedi ve travmatoloji, nöroloji / pediatrik nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, beyin ve sinir cerrahisi, genel cerrahi, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs hastalıkları / göğüs cerrahisi, çocuk hastalıkları, üroloji, onkoloji, kadın doğum, kulak-burun-boğaz, tüm yoğun bakım servisleri, plastik cerrahi servisleri, yanık üniteleri, romatoloji bilim dallarına ait servislerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, protez-ortez üretim ve rehabilitasyon merkezlerinde, birinci basamak sağlık hizmetleri veren kuruluşlarda, endüstri alanlarında, okullarda, spor kulüplerinde, huzur evlerinde, mesleki rehabilitasyon merkezlerinde, kaplıca merkezlerinde, dal merkezlerinde, evde bakım merkezlerinde özel veya kamu görevi yapabilirler. Lisans eğitimleri sonrasında mezuniyet sonrası eğitim için gereken koşulları sağladıkları takdirde bilim uzmanlığı ve doktora eğitimine devam edip, uzman ve doktora derecesi alabilirler. Meslek yaşamına üniversitelerde öğretim üyesi olarak devam edip, doçent, profesör olabilirler.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans programının amacı; hareket ve fonksiyon bozukluklarını belirlemek, önlemek, tedavi etmek ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini arttırmak için gerekli fizyoterapi ve rehabilitasyon bilgi, beceri ve yeterlilikleri ile donanmış; toplum yararını gözeten; araştırıcı, sorgulayıcı, yaşam boyu öğrenme ve kanıta dayalı uygulama becerisine sahip mezunlar yetiştirmektir.

 

Tarihçe

Tarihte bilinen ilk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon uygulamaları antik çağlara, Hipokrat zamanına kadar uzanan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon oldukça eski bir sağlık disiplinidir. Profesyonel bir bilim dalı olarak Fizyoterapi ve Rehabilitasyon uygulamaları ise 1813’te İsveç’te kurulan Royal Central Institute of Gymnastics içerisinde yapılan uygulamalarla başlamıştır. 1900’lerin başında İngiltere’de kurulan hastanelerde profesyonel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon hizmetleri verilmeye başlanmıştır. Özellikle 1. ve 2. Dünya Savaşı sonrası Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ihtiyacı oldukça hızlı bir şekilde artmış ve dünya genelinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon eğitimi veren okullar yaygınlaşmaya başlamıştır.

Türkiye’de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon eğitimi 1961`de Hacettepe Üniversitesi`nde Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu`nun açılmasıyla başlamıştır. Bölümümüz ise 2020 yılında öğrenci kabul etmeye başlamıştır.